Lunkentuss ställs ut i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Världsomseglaren Lunkentuss ser nu ut att få en utställningsplats i Härnösand.

I mitten av 60-talet tillbringade Sundsvallsborna Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm tre år på världshaven i den lilla kosterbåten Lunkentuss. Den 7 augusti 1965 återvände de hem till Sundsvall i triumf. På klipporna vid Vindhem på Alnö stod tusentals jublande människor och tog emot dem Fanfarer, fanbärare, och tal av stadsfullmäktiges ordförande – en världsomseglingen var en mycket stor händelse som gav eko i hela landet.

Drygt 50 år efter bedriften började Dag Ekholm med hjälp av finansiären Bengt Näsman att restaurera Lunkentuss. I september 2012 visade Dag Ekholm stolt upp Lunkentuss för allmänheten under arrangemanget Stenstadsdagarna i Sundsvall. Under högtidliga former lämnades den unika båten över till Sundsvalls kommun för att ställas ut som en attraktion och sevärdhet. Fyra år senare, stod hon fortfarande uppställd i en industrilokal i Ortviken.

Lunkentuss

Men nu ser det ut som om Lunkentuss ska få ett nytt hem. På onsdag ska majoriteten i kultur- och fritidsnämnden fatta beslut om att Lunkentuss ska ställas ut på det planerade fritidsbåtsmuseet i Härnösand.

– Det känns väldigt roligt att så stora aktörer är intresserade av att ställa ut Lunkentuss för att fler ska kunna få ta del av båtens speciella historia.  Statens Maritima museer håller väldigt hög kvalitet på sina museer och jag är övertygad om att Lunkentuss kommer att bli ett spännande inslag i fritidsbåtsmuseets utställning, säger Åsa Ulander, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lunkentuss

Mer i ämnet