Foto: SVT Grafik/Bild ur förundersökningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdomen mot Sollefteåbröder

Publicerad

På tisdagen lämnade Riksåklagaren in sitt överklagande av domen mot de två bröder från Sollefteå som dömts för en lång rad våldtäkter på barn. Nu ska Högsta domstolen besluta om fallet ska prövas på nytt.

Det var i början av oktober förra året som två bröder på en ort i Ångermanland åtalades för hundratals grova våldtäkter på fem barn. Övergreppen ska ha pågått i över tio års tid och det yngsta barnet var bara tre år när övergreppen började. Övergreppen begicks mellan år 2001 och 2012, och skedde både i Sollefteå kommun och i Trelleborg i Skåne.

De fem barnen berättade hur bröderna lockat dem med TV-spel, godis och droger, hur de blivit manipulerade att tro att det var ett normalt umgänge att ha sex med bröderna och hur det sedan förstört deras liv.

Hårda domar i tingsrätten

Ångermanlands tingsrätt dömde bröderna till långa fängelsestraff, den äldre brodern till 14 år och den yngre till 12 års fängelse. De dömdes för både våldtäkter och grova barnpornografibrott och till att betala ungefär 3 miljoner kronor i skadestånd till de utsatta barnen.

Bröderna överklagade domen till Hovrätten som den 12 mars meddelade en rejäl sänkning av brödernas fängelsestraff. Den äldre brodern dömdes till nio års fängelse och den yngre till sju år. Mest kontroversiellt var hovrättens motiv, att barnen haft utbyte av det ”sexuella” umgänget.

Avgörs i Högsta domstolen

Åklagaren Christina Edlund Nilsson begärde att målet skulle drivas vidare och hon fick medhåll av Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum som beslutade driva målet vidare.

För att ett ärende ska prövas av Högsta domstolen krävs att det blir en prejudicerande dom, och Åklagarmyndigheten menar att Hovrättens bedömning av Sollefteåbrödernas skuld skiljer sig markant mot en liknande dom från Hovrätten för västra Sverige.

Riksåklagaren yrkar på hårdare straff

På tisdagen lämnade Riksåklagaren in sin överklagan av hovrättens dom. Det innebär att Högsta domstolen nu ska ta ställning till om prövningstillstånd ska meddelas för målet eller inte.

Riksåklagaren yrkar att bröderna ska få samma straff som de dömdes till i tingsrätten, 14 respektive 12 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet