Under tisdagen kom domen mot den man som bland annat körde ihjäl en äldre man i Ljustorp i februari tidigare i år. Foto: SVT

Man döms till fängelse för dödsolyckan i Ljustorp och vansinneskörningen i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 maj startade rättegången mot den man i 30-årsåldern som bland annat körde på en man i Ljustorp den 25 februari i år. Nu dömer Sundsvalls tingsrätt mannen till fängelse i fyra år, bland annat grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Sundsvalls tingsrätt har beslutat att mannen döms för samtliga 16 brott som han stod åtalad för och att påföljden blir fyra års fängelse. Han ska även betala skadestånd till den omkomne mannens familj på drygt 238 000 kronor och 80 000 kronor till två poliser.

Tingsrätten gör bedömningen, gällande dödsolyckan i Ljustorp, att mannens körande inneburit stor fara för trafiksäkerheten. De skriver även mannens ”handlande har även innefattat ett medvetet risktagande och en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”.

Enligt domen erkänner mannen brotten rattfylleri i två fall, narkotikabrott, olovlig körning och vårdslöshet i trafik men nekar till grovt brott.

Det var den 25 februari som dödsolyckan i Ljustorp inträffade, åklagare valde därefter att inte begära mannen häktad och drygt två veckor senare greps han återigen efter en biljakt i Njurunda. Mannen häktades efter biljakten och den 18 april åtalades mannen för 16 brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilstölder, rattfylla, försök till våld mot tjänsteman – här är brotten mannen misstänks utfört efter han kört på en man i 80-årsåldern som dog. Foto: Polisen

I videon ovan kan du se brotten som mannen nu dömts för.

Texten kan kommas att uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.