Andreas Hoff, räddningschef Höga Kusten-Ådalen

Räddningschefen: ”Aldrig varit så ansträngda tidigare”

Publicerad

Räddningstjänsten jobbade för högtryck i somras och nu kommer förslag på vad som kan underlätta vid liknande krissituationer i framtiden. Många lärdomar har dragits.

Sommarens skogsbränder var många och stora i omfattning. Räddningstjänsten i både vårt län och andra jobbade och slet för att förhindra katastrofer. Det var en tuff kamp.

– Så hårt ansträngda som vi var i sommar har vi aldrig varit tidigare. Vi hade under flera dagar i juli samtliga våra stationer ute på larm, berättar Andreas Hoff, räddningschef i Höga Kusten-Ådalen.

Få brandmän- hög arbetsinsats

Han konstaterar att samarbete och samordning är oerhört viktigt vid den här typen av händelser.

– Många brandmän har jobbat övertid och under sin ordinarie semester. Vid flera insatser har vi varit relativt få brandmän och då har vi fått hjälp i arbetet av hemvärn, SCA, frivillig resursgrupp, helikoptrar och andra frivilliga.

Nationell samordning viktigt

Hans analys vittnar också om flera andra lärdomar som är viktiga att dra.

– De största rör områdena personalplanering, taktik, hantering av frivilligresurser samt nationell samordning, konstaterar Andreas Hoff.

Framhåller deltidsbrandmännen

I Örnsköldsvik konstaterar chefen för brand och säkerhet att det är väldigt många som jobbat hårt i sommar. Han anser att deltidsstyrkorna som finns i kommunen varit en oerhört viktig resurs.

– Vi har 10 deltidsstationer med 141 personer och det är en fantastisk resurs och en trygghet. De kan snabbt vara på plats, säger Tomas Roos i Örnsköldsvik.

Han framhåller också sommarens eldningsförbud som varade i två och en halv månad.

– Det är en sommar som går till historien. Ändå har vi varit extremt förskonade från olyckor, generellt sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.