Hör tre skäl till att Safesport Sweden valde att engagera sig i My Jeppsson Lindkvists fall. Foto: SVT

”Mängder med reaktioner” efter SVT:s publicering om tystnadskultur i ridsporten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT berättat att dressyrdomaren My Jepsson Lindkvist i Sundsvall stängts av i 18 månader av Ridsportförbundet för att hon brutit mot förbundets värdegrund när hon namngav flera män i en diskussionstråd på nätet, har reaktionerna varit många uppger organisationen Safesport Sweden.

– Det är både glädjande och lite deprimerande att folk hör av sig till oss, och att de tycker att vi behövs, säger Johan Peterson Aldergren som är ordförande.

Safesport Sweden bildades i våras för att motverka all form av mobbning, trakasserier, pennalism, psykologiska övergrepp, fysiskt och sexuellt våld inom barn- och ungdomsidrotten.

Efter SVT:s publicering om ridsportfallet i Sundsvall har organisationen fått många reaktioner, både direkt och via sociala medier.

Problemen finns i fler idrotter

– Det är många från ridsporthållet som vill berätta sin historia, men det är också ganska många som hört av sig från andra idrotter. Man känner igen sig och har ett uppdämt behov av att prata med någon, säger Johan Peterson Aldergren.

Han säger att de som hört av sig berättar att de känt sig avfärdade när de försökt lyfta problem inom sin idrott.

– Många upplever att de försökt slå larm om olika missförhållanden under lång tid, att de inte hittar rätt kanaler för det och att de försökt om och om igen och ingenting händer.

”Etablerade kanaler fungerar inte”

Bakgrunden i fallet med My Jepsson Lindkvist är en diskussionstråd på nätet om övergrepp inom ridsporten. Där skrev hon under pseudonym och namngav flera personer som inte varit polisanmälda eller dömda för något övergrepp, men som hon anser utnyttjat tjejer som varit i beroendeställning.

Johan Peterson Aldergren menar att idrotten i stort misslyckas med att motverka missförhållanden där enskilda idrottsutövare, ofta barn, far illa. Och där för lite åtgärder görs för de utsatta så växer frustrationen. Det är vad han menar hänt i fallet med dressyrdomaren My Jeppsson Lindqvist.

– Man söker alternativa vägar. När de traditionella, etablerade och officiella kanalerna inte fungerar så söker man alternativa vägar att få till en reaktion och det är väl det som hänt i det här ridsportfallet. Det blir sociala medier istället.

Svenska ridsportförbundets juridiska utskott, som beslutat om avstängningen av My Jeppsson Lindkvist, menar att hon agerat olämpligt genom att sprida ”vad som kan uppfattas som skvaller och hat på nätet.”

– Vi ska inte tala illa om andra utan grund, säger förbundets ordförande Ulf Brömster till SVT.

Safesport Sweden har engagerat sig i My Jepssons ärende och stöttar henne juridiskt. Se varför i videon ovan.

My Jeppsson Lindkvist. Foto: SVT Ylva Holmgren

Vad är Safesport Sweden?

Safesport Sweden beskriver sig som en oberoende, icke vinstdrivande organisation som tillvaratar svenska idrottsutövares rätt till trygga miljöer.

Organisationen arbetar för att öka medvetenheten och kunskaperna om missförhållanden inom idrotten och vill påverka lagstiftningen och idrottens regelverk att ”kunna fungera som det skydd som idrottsutövare behöver”.

De arbetar för att kunna erbjuda stöd och rådgivning från och med år 2022.

Här på organisationens hemsida kan du läsa om organisationens principer och utgångspunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.