Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Carlén är född och uppväxt i Terrsjö. Han känner bygden väl och värnar om varje milimeter. Nu har han upptäckt att två tredjedelar plötsligt försvunnit. Foto: Hans Lindblom

Mysteriet med Terrsjö – mer än halva byn försvann efter skogsaffär

Uppdaterad
Publicerad

Byn Terrsjö på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland har på kort tid kraftigt decimerats.

– Någon på Lantmäteriet måste ju tänka över det här, säger Stefan Carlén som gjorde upptäckten av en slump.

Det är tio mil till Sollefteå och lika långt till Östersund. Till gränsen mellan Jämtland och Västernorrland är det ett stenkast. Här har det levt människor i nästan 500 år. Första gången byn nämns är i jordeboken från 1542. Då var det Gustav Vasa som inkasserade skatten från byborna.

Teknikframsteg

Nu är det 2022 och det har hänt en del på tekniksidan. Bland annat kan man via en app gå in på Lantmäteriets karttjänster direkt i mobiltelefonen.

Det gjorde Stefan Carlén, en välkänd profil här i bygderna och mån om sin by och dess renommé.

– Då upptäckte jag att flera områden häromkring har fått nya namn. Det som hette Terrsjö förut har nu andra beteckningar så byn är numera bara en tredjedel i storlek av vad den var tidigare, berättar han.

Det som tidigare hette Terrsjö på kartan heter nu Hocksjön, Vallåsens by och Rensjön. Av byn Terrsjö återstår bara en tredjedel. På kartan.

Lantmäteriet ger med sig

När Lantmäteriet får frågan om verkligen stora delar av en trakt bara kan försvinna så misstänks först Stefan Carlén använda appen fel.

”Ibland kan ortsnamnen försvinna när man zoomar i de olika tjänsterna, kanske är det vad som har hänt byborna?”, blir det första svaret från myndigheten.

Frågan kanske var felställd och efter några mejlväxlingar får byborna rätt. Efter en större skogsförsäljning nyligen överfördes områden med traktnamnet Terrsjö ett område med annat traktnamn.

I klippet berättar Lantmäteriets enhetschef Jessica Oremus om fenomenet med försvinnande ortnamn – men också att Terrsjöborna inte behöver vara oroliga. Byn finns kvar.

Jordebok

Jordebruk är en skrift som reglerar jordegendomar och ger ett underlag för beskattning baserat på storlek och avkastning bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.