Foto: Izabelle Nordfjell, TT

Mer cancervård till Sollefteå sjukhus

Publicerad

Frågan om cytostatikabehandling mot cancer i Sollefteå har varit en het potatis i regionen. Nu har beslutet kommit: Eftervård och viss behandling införs så snart som möjligt och själva behandlingen ska utredas.

Redan för ett år sedan, när den nu styrande koalitionen tog över styret av region Västernorrland stod det klart att alla de tre partierna ville att cytostatikabehandling också skulle ges på Sollefteå sjukhus.

Nu har frågan utretts med positivt resultat och Hälso- och sjukvårdsnämnden har gett sjukhusdirektören i uppdrag att ”så snart det är möjligt utöka vårdutbudet för patienter vid sjukhuset i Sollefteå som får onkologisk behandling”.

Vård i hemmet

Beslutet innebär att de som genomgått en cytostatikabehandling ska kunna få efterföljande behandling vid sjukhuset i Sollefteå. den del av verksamheten som ger sjukvård i hemmet ska också i fortsättningen erbjuda vissa kontroller och dela ut vissa cytostatika-tabletter.

-Vi tar ett steg på vägen för ett förbättrat omhändertagande av cancerpatienter i Sollefteå- och Kramforsområdet. Efter varje påbörjad omgång av cytostatikabehandling mår man vanligtvis som sämst några dagar efter behandlingen, med exempelvis illamående, trötthet och orkeslöshet, om man då kan få hjälp i hemmet eller vid sitt närmaste sjukhus är det bra för patienten, säger Lena Asplund (M) ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Djupare utredning

Sjukhusdirektören har nu fått uppdrag att utreda hur själva cytostatikabehandlingen ska kunna införas på sjukhuset i Sollefteå.

-Vi vill erbjuda kostnadseffektiv och patientsäker vård i hela regionen, så vi vill att en utökning av cytostatikabehandlingar även vid sjukhuset i Sollefteå skall utredas vidare. Det ger våra engagerade personal, med verksamhetschefer, läkare och övrig personal möjlighet att utveckla vården för patientens bästa. Så kan vi åstadkomma god och nära vård i praktiken, säger Lena Asplund (M) ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.