Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mia Karlsson om sina egna erfarenheter kring ätstörningar och reaktionen till den nya kliniken som inriktar sig på elitidrottande. Foto: Shanker Prem/SVT

Tidigare skidstjärnan Mia Karlsson drabbades av ätstörning som ung

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls sjukhus kommer att starta en klinik som specialiserar sig på ätstörningar inom elitidrott. Mia Karlsson i Sollefteå var själv svensk landslagsåkare på längdskidor och är mamma till nuvarande världsstjärnan Frida Karlsson. Hon tycker att det tidigare saknats just den här typen av behandlingar.

Två platser på den nya ätstörningskliniken kommer vara menade för elitidrottare som lider av allvarliga ätstörningar.

– Jag blev jätteglad, dels för att det kommer till det här området. Men jag tror att kunskap och kompetens kan vi aldrig få för mycket av, säger Mia Karlsson.

Drabbades under sina aktiva år

Med flera år i svenska A-landslaget i längdskidor och medaljer från junior-SM och junior-VM är Mia Karlsson ingen främling för elitsatsningar inom idrott. Efter den egna karriären har hon också öppnat upp om sina egna erfarenheter kring just ätstörningar under sina aktiva år.

– En ätstörning handlar egentligen inte om maten utan det är något annat som man har svårt att hantera inom sig, säger Mia Karlsson.

Hör Mia Karlsson själv berätta om sina egna erfarenheter och vad hon tycker om att det ska öppna en ny klinik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.