Migrationsverket nobbar asylfartyget

Publicerad

Migrationsverket bryter avtalet med rederiet och kommer att bestrida fakturan.

Bolaget bakom det planerade flyktingboendet på fartyget Ocean gala har skickat sin första faktura. 27 miljoner med moms kostar första månaden. En faktura som Migrationsverket inte tänker betala.

– Den bestrider vi givetvis, säger Magnus Gustavsson, tillförordnad chef på avdelningen verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Villkoren i Migrationsverkets avtal med Floating Accommodations Sweden AB är inte uppfyllda menar Migrationsverket.

Passagerarfartyg förbjudet

Myndigheten lutar sig mot ett beslut från länsstyrelsen Västernorrland som förbjuder Utansjö hamn att ta emot passagerarfartyg vilket innebär ett avgörande hinder för leverantören att påbörja uppdraget enligt avtalet. Det handlar om ett föreläggande och förbud enligt miljöbalken.

– Det är ett beslut från länsstyrelsen i Västernorrland, som förbjuder Utansjö hamn att ta emot passagerarfartyg. Det är ju det. Då får de inte ligga där och då fullföljer ju inte de avtalet om att de har alla papper klara, säger Magnus Gustavsson.

Hamnen i Utansjö är en industrihamn och saknar enligt länsstyrelsen förutsättningar att ta emot avfall och avloppsvatten från passagerarfartyg. Något som asylboendets företrädare anser vara felaktigt.

Saknas politisk vilja

– Reningsanläggningen har kapacitet, det är bara en politisk vilja som saknas. Dessutom har fartyget en egen avloppsplan som innebär att det kan ta hand om avlopp utan att använda kommunens anläggning om det blir nödvändigt, säger Kjell Tandberg, företrädare för Floating Accommodations Sweden AB.

Bolaget har nu två dagar på sig att svara Migrationsverket.

– Vi kommer att svara att vi är klara för uppdraget. Det finns inget i beslutet från länsstyrelsen som berör fartyget. Fartyget ligger tryggt i hamn och behöver inget tillstånd, säger Kjell Tandberg.

Beslutet ligger fast

Enligt Migrationsverket finns det inget som talar för att de ändrar sitt beslut.

– Nej, inte om länsstyrelsens beslut ligger fast. Vi är en svensk myndighet, vi går inte emot svenska myndigheters beslut, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet