Soldater flögs in med helikopter till ett villaområde utanför Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Militärövning nära villaområde i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Det var nog många som funderade över vad som hände i Brösta utanför Örnsköldsvik på onsdagsförmiddagen när en av Försvarets helikoptrar plötsligt landade.

Försvarsmakten övar strid i bebyggelse i länet hela veckan. Störst aktivitet är det i och omkring Härnösand där Livgardet och Göta ingenjörsregemente övar men under onsdagen genomfördes också en övning vid hemvärnets lokaler i villaområdet Brösta utanför Örnsköldsvik.

Sökte igenom byggnad

Strax innan klockan elva på förmiddagen landade en helikopter för att släppa av en skyttegrupp som fått till uppgift att genomsöka och säkra en viktig byggnad.

– Soldaterna ska söka igenom byggnaden för att se om det har varit någon påverkan på objektet och om det finns motståndare där, säger Carl Stenberg som är översergeant vid Livgardet.

Överraskades av helikopter

Att övningen genomfördes intill ett villaområde lockade till sig nyfikna. Staffan Wallin var på promenad med sin fru när de fick syn på helikoptern.

– Vi var ute och gick här i backen när vi hörde att de kom. Helikoptern verkade cirkla runt en stund och vi funderade på om den skulle landa, då gick vi ner hit och hamnade på första parkett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.