• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör MP:s språkrör Märta Stenevi om varför partiet har svårt att vara representerat i alla kommuner. Hon menar att hot och hat bidragit. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Miljöpartiet klent representerat i årets val – Ånge saknar helt kandidater

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Miljöpartiet har haft litet inflytande på lokal och regional politik i Västernorrland den senaste mandatperioden.

I en av kommunerna, Ånge, saknas helt representation. En tendens som syns över hela landet. En följd av hot och hat, sade Märta Stenevi, MP-språkrör, vid ett besök i länet.

En granskning som Sveriges Radio Ekot gjort visar att Miljöpartiet inte har några listor för valet i var fjärde kommun. Riktigt så illa är det inte i Västernorrland där man kan rösta på Miljöpartiet i kommunvalet i alla kommuner utom Ånge.

Däremot så har Miljöpartiet haft litet inflytande i lokal- och regionalpolitiken i länet den här mandatperioden. Sedan valet 2018 saknar Miljöpartiet inflytande i regionfullmäktige och i samtliga kommuner utom i Härnösand.

Särskilt utsatta

Den bristande representationen förklarar språkröret Märta Stenevi, vid ett besök nyligen i länet, med att Miljöpartiets förtroendevalda är särskilt utsatta.

Ni får ofta klä skott för höga bensinpriser och vindkraftsutbyggad – har ni glömt glesbygdsväljarna?

– Oavsett vad man tycker om förnybar energi och utbyggnaden av vindkraft så ska inte våra politiker möta hat och hot, säger hon.

Länsbasen: ”Varit förskonad”

Knapp Britta Thyr (MP) är distriktsordförande i Västernorrland.

– Jag har varit förskonad, jag har själv inte utsatts för hot och hat, säger hon.

Hoppfull

Förklaringen till att Miljöpartiet förlorade inflytande i alla kommuner utom Härnösand i länet efter förra valet, finns inte att hitta i den lokala och regionala politiken utan följer den nationella trenden, menar Knapp Britta Thyr. Inför årets val är hon hoppfull.

– Jag känner en positiv anda i partiet. Vi har kandidater till alla kommuner utom Ånge. Och i Sundsvall förlorade vi med bara några ynka röster i förra valet, så där finns det stor potential.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet