Vind- eller kärnkraft – strid om energin till norrländska storetableringar

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensen om energin är hård och har nu blivit en het politisk fråga.

Frågan är var elen ska komma ifrån?  Socialdemokrater och Moderater har olika svar på hur energibehoven ska lösas – det stod klart när SVT ställde frågan till Karl-Petter Thorwaldsson (S) och Carl-Oskar Bohlin (M).

Etableringen på Hamre industriområde strax utanför själva Långsele är ytterligare en rad i den som kallats en ny, grön industrirevolution i norra Sverige. Satsningar och industrier som har ett gemensamt – de slukar energi.

Fullt pådrag när bland andra näringsministern presenterade planerna för den nya fabriken på grönt flygbränsle som ska placeras i Långsele, Sollefteå kommun
Valet 2022 Västernorrland

Det beskrevs som en världsunik satsning när planerna på en fabrik för att tillverka grönt flygbränsle presenterades igår.  Runt 100 nya jobb och kringeffekter på kanske ytterligare 200 arbetstillfällen blir en stor omvälvning för orten Långsele.

Men vilket energislag man bör satsa på delar politiken.

I klippet; näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och Moderaternas näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin om två helt olika vägar att lösa energifrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet