Hör Ann Linde (S) berätta om arbetet i Washington. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Hotet inte över för Kubal: ”Finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotet mot Kubal är över.

Åtminstone tillfälligt.

Allt hänger på att oligarken Oleg Deripaska håller vad han lovat.

– Så länge han följer det så är det inga problem, men skulle det vara så att han inte gör det så finns ju riskerna igen, säger utrikeshandelsminister Ann Linde (S).

På onsdagen var utrikeshandelsminister Ann Linde på företagarbesök i Sundsvall, bland annat besökte hon Kubal. Ministern var själv med i arbetet att undanröja sanktionerna som hotade fabrikens existens och jobben för drygt 500 personer. I början av det här året kom så det slutliga beskedet att den amerikanska senaten beslutat häva sanktionshotet mot Kubal.

Men hotet ligger trots det som en våt filt över fabriken.

Kubal

– Det vi måste hålla koll på är det här avtalet som oligarken Oleg Deripaska har skrivit på, att han ska minska sitt ägande i Rusal. Att han fullföljer det. Så länge han följer det så är det inga problem, men skulle det vara så att man inte gör det så finns ju riskerna igen, säger Ann Linde (S).

Åker tillbaka till USA

Nu i mars kommer hon åka tillbaka till USA igen för att prata med chefen för den amerikanska sanktionsenheten och försäkra sig om att beslutet är grundmurat.

– För att understryka hur viktigt det här är för oss. Så att vi hela tiden håller trycket uppe, säger ministern.

Aluminiumsmältverket drabbades av hårda sanktioner från amerikanska myndigheter. I grunden var det amerikanska finansdepartementet som anklagade Kubals ryska ägare, Oleg Deripaska, för grov brottslighet.

Sverige inte emot sanktioner

I flera månader fick Kubal i sista stund förlängd frist mot sanktionerna. Under den tiden jobbade svenska myndigheter och regeringen för att rädda Kubal undan sanktionshotet, som i princip skulle ha inneburit slutet för fabriken i Sundsvall. I samband med det besökte Ann Linde USA för att förhandla med sina amerikanska motsvarigheter.

– Det första vi gjorde när IF Metall informerade om vad som var på gång var att skriva brev till finansministern och utrikesministern och alla som jobbade med det här. Det viktiga var att förklara att Sverige inte är emot sanktioner mot Ryssland. Utan tvärtom så står vi upp för sanktioner efter vad Ryssland har gjort när de har annekterat Krim och att de varit i aggressioner i östra ukraina. Så det får ingen hysa något tvivel om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet