Sanktionerna tas bort – Kubal är räddat

Publicerad

Igår onsdag bestämde den amerikanska senaten att sanktionerna mot aluminiumsmältverket Kubal ska tas bort. Nu är nedläggningshotet över och arbetet kan återgå till det normala i fabriken.

Nedstängningshotet har legat på sedan april 2018. På Sveriges enda producent av primäraluminium har det varit en orolig tid men nu kan de anställda andas ut

 – Ja det är en lättnad. Vi har ju levt med det är sedan april så det känns jävligt bra nu, säger Stefan Hultman, ordförande för Metallklubben på Kubal

  – Nu måste det investeras i utrustning och sådant som har blivit eftersatt, det är det första vi måste göra. Vi har ju inte kunnat köpa det vi vill och nyaställningar är på gång, säger Stefan Hultman.

Juristerna utreder

  – Vi måste verkligen utreda om det är faran över nu. Det är ju bra men det är fortfarande några frågetecken kvar, säger en representant för Kubals ledning.

  – SVT: Vad är det för frågetecken?

  – Det var en ny licens som släpptes från OFAC (Office of Foreign Assets Control) nu i morse där de nämner att nu är transaktioner som förut var låsta nu är tillåtna men de nämner också 28 januari som ett datum men vad det där innebär får juristerna utreda. Men innan dess var jag glad att det över. Men om det är någonting den här processen har lärt mig så är det att aldrig ta ut något i förskott, säger representanten för Kubals ledning.

Förtroende borta

Det är mycket som ska ses över på Kubal framöver bland annat förtroendet för den nuvarande banken

  – Företaget kan ju byta bank nu, förut var man ju låst. Det var ju ingen som vågade ta i oss så länge det var sanktioner, säger Stefan Hultman

Enligt Hultman så har den nuvarande banken inte hjälpt till utan snarare gjort saker svårare under sanktionstiden,

  – De har granskat varenda faktura precis som om det var något kriminellt. De problemen har vi haft redan sedan i april egentligen, säger Hultman.

Forsatt förtroende från företaget

  – Vi har pratat med banken nu på morgonen och vi är överens om att vi måste utvärdera vad situationen innebär och vi har fortfarande fullt förtroende för den bank vi har idag, säger representanten för Kubals ledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kubal

Mer i ämnet