Foto: TT/Polisen

Minnesforskares metoder kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Minnesforskaren Sven Åke Christianson förordade kontroversiella vallningar av bröderna som utpekades som 4-årige Kevins mördare. Samma metod användes i fallet Malin Lindström i Örnsköldsvik.

Kopplingarna mellan de båda mordfallen, fyraårige Kevin i Arvika 1998 och 16-åriga Malin Lindström i Örnsköldsvik 1996, uppmärksammas idag på dn.se.

SVT:s granskning av fallet Kevin i programmet ”Dokument Inifrån” innehåller omfattande kritik mot Sven Åke Christiansons förhörs och vallningsmetoder som användes av polisen under utredningen av mordet på Kevin.

Fallet Malin Lindström

Pekar ut mjölkpaket

Advokat Thomas Olsson, som nu företräder de två män som fem och sju år gamla bedömdes skyldiga för mordet, är också kritisk till metoderna.

– I slutet av förhörsserien är den ena pojken så förtvivlad att han pekar ut ett mjölkpaket som mordvapen. Det är på den nivån uppgifterna lämnas, säger han till SVT:s Aktuellt.

Christianson å sin sida har försvarat de långa förhör som hölls med pojkarna med att det behövs långa förhör med barn för att skapa ett förtroende.

Kritiserades redan på 90-talet

Christiansons metoder att valla misstänkta på brottsplatsen användes i fallet Kevin trots att hovrätten för nedre Norrland bara dagar innan underkänt en liknande vallning. Rätten menade att den misstänkte mördaren i fallet Malin fått ”hjälp på traven”.

Mer lek än rekonstruktion

Under utredningen av mordet på 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik vallades den misstänkte mannen på brottsplatsen. Men uppgiften för den misstänkte var inte att förklara hur det gått till. Istället skulle han enligt Christiansons metod fås att minnas genom att låtsas vara mördare och spela upp ett mordscenario för utredarna. Det var mer en lek än en rekonstruktion.

Video visar vallningen

Videon som spelades in vid vallningen användes vid rättegångarna. Tingsrätten gick på åklagarens linje och fällde mannen för mord men hovrätten hade alltså en annan syn på hur vallningen genomfördes.

SVT fick 1998 ta del av videoinspelningen. Inslaget ser du här nedan.

– Vallningen utfördes på ett rättsvidrigt sätt. Sven Å Christianson påverkade vittnet, ställde ledande frågor och interagerade med den då misstänkte. Man tog inte hänsyn till juridiken och det fick enorma konsekvenser.

– Det var som att vallningen kastade en skugga över hela utredningen. Hovrätten tappade förtroendet för utredningen, helt enkelt. Om polisen hade tillåtit vallningen att utföras på detta sätt – hur skulle de då kunna lita på att allt annat utförts på ett professionellt sätt? Säger mordutredaren Paul Johansson till dn.se.

Föräldrarna kritiska

I fallet Malin Lindström ställde sig alltså hovrätten skeptisk till Christiansons vallningsmetod. Malins föräldrar, Rune och Inez Lindström, är idag kritiska till att metoden överhuvudtaget användes.

Som vi ser det bär Sven Å Christianson ett stort ansvar för att det gick som det gick, säger Rune Lindström. Det var hans fel. Polisens fel. Hade de inte gjort vallningen på det sätt som de gjorde kanske vi hade fått en förklaring, i alla fall något slags avslut. Nu har vi ingenting, bara en enorm sorg som aldrig lämnar oss, säger de till dn.se

Även inblandad i Quick-skandalen

Christianson har tidigare kritiserats för sina metoder i Quick-utredningen, bland annat rörande fallet Johan Asplund från Sundsvall.

Hans speciella vallningstekniker användes då för att hjälpa Sture Bergwall att få tillbaka sina ”bortträngda minnen”. Rättsprocessen ledde till att Bergwall dömdes felaktigt för åtta mord.

Kontroversiella böcker

Christianson har skrivit flera böcker i ämnet men efter att Quickskandalen rullats upp beslutade Stockholms universitet att sluta använda hans bok ”I huvudet på en seriemördare” som kurslitteratur. Förlaget Norstedts övervägde att dra in boken men Christianson beslutade sig för att återta rättigheterna till boken själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet