Två tränare anmälda – men först sedan de gått till konkurrenter

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot tränaren kom först sedan hon lämnat klubben och när SVT granskar fallet visar det sig att det hänt tidigare. Örnsköldsviks Gymnastikklubb har vid två tillfällen anmält tränare – men först när de lämnat klubben.

Örnsköldsviks Gymnastikklubb har vid två tillfällen agerat för att få tränare som tidigare varit verksamma i den egna klubben avstängda. I båda fallen har det skett när tränaren lämnat klubben för att engagera sig i konkurrerande gymnastikföreningar.

Kritik först efteråt

Det har skett med den nu aktuella tränaren och det skedde 2013/2014 när klubben riktade kritik mot en tränare som varit verksam i föreningen över tio år. Förseelserna hon uppgavs ha gjort sig skyldig till var preskriberade men klubben vände sig då till Gymnastikförbundet för att stoppa henne som domare.

I en skriftväxling undrar förbundet varför klubben inte agerat tidigare utan först när hon gick över till en konkurrentförening, särskilt som tränaren varit verksam i klubben under så lång tid. Förbundet skrev att man upplevde kritiken mot tränaren som svepande och övergripande och att man helst velat se en formell anmälan av tränaren och en polisanmälan.

Förbundet frågande

Förbundet skrev också: ”Det som komplicerar bilden för oss är att föreningen tillät XX att vara verksam som ledare, tränare och domare så länge hon var i Ö-vik utan att föreningen då agerade för att förbundet skulle förhindra hennes uppdrag”.

Liselotte Pettersson är ordförande i Örnsköldsviks Gymnastikklubb. Hon hävdar att det var Gymnastikförbundet som tog initiativet till att den aktuella tränaren inte skulle få uppdrag som förbundsdomare. Det var först därefter som Örnsköldsviks Gymnastikklubb också agerade.

Mönster av anmälningar

SVT: Men blir det inte ett anmärkningsvärt mönster att ni anmäler tränare som lämnar klubben, men först när de lämnat klubben?

– Antingen tittar man på det mönstret eller också tittar man på att vi vågat stå upp mot misshandel. När barn berättar, så agerar vi och man ska komma ihåg att det är många vuxna som inte vågar berätta om övergrepp de utsatts för, säger Liselott Pettersson, ordförande i Örnsköldsviks Gymnastikklubb.

Fotnot: Årtalet justerat till 2013/2014 eftersom det rörde sig om en pågående process över tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet