Foto: SVT

Näringslivsbolagets avstängda chefer: ”Vårt hälsoläge är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

De tre chefer som stängts av från sina arbeten inom Näringlivsbolaget beskriver nu i ett brev till sin styrelse att de mår mycket dåligt av den uppkomna situationen.

Sedan i slutet av mars är de tre cheferna arbetsbefriade och kommunen har tillsatt en utredning för att gå till botten med de tips flera visselblåsare lämnat kring brister i arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Obarmhärtigt

Vid bolagets senaste styrelsemöte presenterade styrelseledamoten Tom Emanuelz (M) ett brev från de tre avstängda cheferna. I brevet skriver cheferna att de inte har någon aning om ”vad vi har gjort för att förtjäna behandlas på detta obarmhärtiga sätt”.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

”Utfrågade under tre timmar”

De beskriver att de mår mycket dåligt av denna situation och av medias intresse. ”Vårt hälsoläge är inte bra”, skriver de. Dessutom riktar de kritik mot utredningen som de menar inriktat sig på fel saker. ”Vi har alla tre blivit utfrågade under tre timmar av en advokat, en jurist samt en utredningsledare om frågeställningar som till 90% handlar om ekonomi, avtal och våra policy” skriver de tre cheferna och menar att frågorna hör hemma i en internrevision och inte i ett ärende som gäller arbetsmiljö.

Cheferna uttrycker också oro för hur företaget sköts under deras avstängning.

Fem visselblåsare

Av mötesprotokollet framgår att information om missförhållanden i företaget lämnats av fem olika visselblåsare. Det råder också stor splittring i bolagets styrelse när det gäller hur den uppkomna situationen skötts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet