Foto: Jenny Stjernström/SVT

Närmare 7 000 Sundsvallsbor medlemmar i svarttaxigrupper på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Svenska Taxiförbundet finns det i dag totalt i landet ett 100-tal företagsliknande svarttaxigrupper på Facebook. Företeelsen är mest utbredd i mellanstora städer, och allra mest i Norrland.

Sundsvall ligger sexa i taxiförbundets granskning och där uppges runt 6 700 personer – ungefär var 15:e kommuninvånare – vara medlem i en svarttaxigrupp.

Svenska Taxiförbundet uppger att granskningen visar att sammantaget drygt 123 000 svenskar är medlemmar i någon av de runt 100 Facebookgrupper som finns med uttalad svarttaxiverksamhet som syfte.

– Utvecklingen av svarttaxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen. Särskilt i mindre och medelstora orter har seriösa taxiföretag allt svårare att överleva idag på grund av konkurrens från svarttaxi via sociala medier. Vi riskerar att få fler orter som står helt utan seriösa taxitjänster, säger förbundsdirektör Claudio Skubla i ett pressmeddelande.

Mest utbrett i norr

Taxiförbundet menar att svarttaxiverksamheten på Facebook är mest utbredd i norra Sverige. Åtta av kommunerna på ”tio i topp” är Norrlandskommuner och sexa är Sundsvall med Östersund på placeringen närmast ovanför.

Enligt granskningen är 67 personer per 1 000 invånare i Sundsvalls kommun medlemmar i någon svarttaxigrupp på Facebook. Eftersom kommunnen har närmare 100 000 invånare skulle det betyda att omkring 6 700 Sundsvallsbor beställer svarttaxi på Facebook. Det är detsamma som ungefär var 15:e kommuninvånare.

Hotar taxinäringen

Svenska Taxiförbundet menar att svarttaxigrupperna hotar att tränga ut den seriösa taxinäringen.

- Det behövs nya regelverk som stoppar svarttaxi på Facebook och myndigheterna måste flytta sina kontroller dit där svarttaxi förmedlas. Därtill måste det vara kännbart att bryta mot taxilagstiftningen om denna utveckling ska stävjas, säger Claudio Skubla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.