Nu införs distansundervisning i fyra klasser i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset ökar och det här märks på många skolor. Under onsdagen beslutade skoldirektören i Sundsvall att fyra klasser på två kommunala grundskolor ska få undervisning på distans resten av veckan. Hör skoldirektören berättar mer om läget på skolorna i klippet.

– Det är inte på grund av ökad smittspridning utan på grund av personalfrånvaro, säger skoldirektör Urban Åström.

Han säger att det är två skolor i kommunen som har problem med att många lärare är sjuka just nu vilket gjort att man infört distansundervisning i fyra specifika klassar på mellanstadiet.

Coronaviruset i Västernorrland

Ingen hög belastning på sjukvården

Trots att han i veckan skickat ett brev till rektorerna om att smittan ökar kraftigt bland barn och ungdomar i skolåldern i vår region, så hoppas han att alla skolor kan vara fortsatt öppna. Det är också direktiven från Folkhälsomyndigheten och Skolverket i nuläget, säger han.

– I och med att vaccinationsgraden är så hög så gäller det. Och belastningen på regionen är inte heller så svår att vi behöver stänga skolor, säger han.

Avstämningar om läget görs med smittskyddsläkaren.

Inget luciafirande för anhöriga

Rektorerna uppmanas att undvika att blanda personal, elever och klasser mer än nödvändigt. Och något luciafirande för släkt och vänner blir det inte enligt rådet från smittskyddet där det står:

Inga vårdnadshavare eller andra anhöriga ska bjudas in till firanden som exempelvis luciafirande.

Hög frånvaro även i förskolan

 När det gäller förskolorna är alla verksamheter igång.

– Vi har hög frånvaro av barn och delvis hög frånvaro av personal, men alla förskolor är öppna.

Engelska skolan i Sundsvall, som är länets största grundskola, har också vidtagit åtgärder. Skolans årliga julshow på Tonhallen är flyttad till elevernas respektive klassrum och elevens val är inställt för att undvika att elever från olika klasser blandas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet