Antikroppstester införs för allmänheten i Västernorrlands län. Foto: Johan Nilsson, TT

Nu införs antikroppstester för invånarna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 29 oktober kan den som fyllt 18 år och är folkbokförd i Västernorrland boka tid för antikroppstest i Vårdguidens app.

– Provtagningen görs av sjuk- och undersköterskor på fem olika platser i länet. Du väljer den ort som passar dig bäst när du loggar in via 1177.se, säger Monasofi Wallinder, verksamhetschef Kvalitet och patientsäkerhet.

Det är viktigt att personen som vill ta antikroppstest varit frisk i 14 dagar. Att ha antikroppar bedöms medföra en minskad risk att bli smittad och därmed även en minskad risk att smitta andra. Från och med diEtt positivt antikroppsprovsvar kan öka möjligheten till umgänge.

– Det är ändå viktigt att fortsätta att avstå från större sociala sammanhang och ta eget ansvar kring god handhygien även om du har antikroppar. Du kan ju bära virus med dig utanför kroppen, säger Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman.

Provtagningen kostar 200 kronor och ingår ej i högkostnadsskyddet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet