Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monasofi Wallinder, Region Västernorrland, berättar om antikroppstesterna. Foto: SVT/TT

Så ska antikroppstesterna i Västernorrland genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland är i full gång med att skapa en organisation som ska utföra antikroppstester i länet. Men fortfarande är det oklart exakt när testerna kan börja.

Monasofi Wallinder, verksamhetschef för kvalitet och patientsäkerhet, är den som ska bygga upp organisationen för antikroppstester i Region Västernorrland. Förhoppningen är att den ska öppna för allmänheten i höst, men det är mycket som ska falla på plats innan dess.

– Vi räknar med att drygt 100 000 kommer att vilja testa sig, säger Monasofi Wallinder.

Ett skäl att erbjuda antikroppstester är för att minska smittspridningen.

– Om man har genomgången sjukdom och man har antikroppar så är det mindre risk att man sprider smittan vidare om man träffar människor som är i riskgrupp till exempel, säger Monasofi Wallinder.

Krävs utbildad personal

Totalt skapas 18 nya heltidstjänster när den nya organisationen byggs upp, och eftersom antikroppstesterna tas i armen med ett så kallat venprov, så krävs utbildade sjuksköterskor och undersköterskor.

Kommer vem som helst kunna testa sig?

– Man ska vara fyllda 15 år och man ska ha haft misstanke om att man har haft sjukdomen men inte har den påvisad sedan tidigare, säger hon.

Eftersom covid-19 är en ny sjukdom så är kunskapen kring viruset fortfarande låg. Man vet till exempel inte hur länge man man kan ha antikroppar mot coronaviruset.

– Man kan väl tänka att man åtminstone ska ha antikroppar upp till sex månader, det är väl den riktlinjen som jag tror vi utgår från i dag, men vi vet faktiskt inte, säger Monasofi Wallinder.

Se klippet och hör hur Regionen tänker sig att man ska gå till väga för att kunna testa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet