Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verksamhetschef Monasofi Wallinder leder utvecklingen av regionens organisation för antikropptester för covid-19. Foto: SVT

Stort intresse för antikropptester – både hos allmänheten och i vården

Uppdaterad
Publicerad

Via antikropptester kan länsbor få besked om de är immuna mot covid-19 eller inte. Preliminärt i oktober kommer testverksamheten i regionens regi igång på allvar.
Hör verksamhetschefen Monasofi Wallinder om testförberedelserna i klippet här.

Intresset för regionens antikropprovtagningar för covid-19 som alltså drar igång i höst är stort – både från allmänheten och från sjukvårdspersonal. Omkring 200 personer har sökt till 22 heltidstjänster inom testverksamheten.

Eftersom det förväntas bli rusning när allmänheten får full tillgång till antikropptester måste patienten själv kunna ordinera ett test.

– Om till exempel 100 000 västernorrlänningar kommer att vilja testa sig så skulle det ju inte fungera att endast läkare skulle få stå för ordinationerna. Då skulle sjukvården braka ihop. Därför måste vi lösa det så att patienten själv kan göra ordinationen i det här fallet, säger Monasofi Wallinder.

Via 1177

Den egna ordinationen av ett antikropptest för covid-19 kommer från och med i höst att kunna göras via Vårdguiden 1177.

– Men det är en hel del IT-tekniskt arbete som måste göras först, och det är ganska omfattande och tidskrävande. Det handlar framför allt om att patientsäkerheten ska kunna tryggas. Därför dröjer det ett tag till. Preliminärt till oktober, men inte tidigare än så, säger Monasofi Wallinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer