Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny majoritet i Ånge kommun: Erik Lövgren (S) kvar som kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stod det klart hur Ånge kommun kommer att styras kommande mandatperiod och Erik Lövgren (S) blir kvar som kommunalråd, men denna gång med en ny majoritet, den så kallade Ångealliansen.

– Det känns fantastiskt att ha det förtroendet och jag ska förvalta det så väl jag kan, säger Erik Lövgren (S).

Sedan 70-talet har Socialdemokraterna styrt Ånge kommun, ibland i majoritet och ibland tillsammans med Vänsterpartiet. Valresultatet öppnade för ett maktskifte och SD-ledaren Stig Malmberg siktade in sig på att förhandla med före detta Alliansen och Vår Framtid för att få till en historisk förändring.

Men den förändringen blir inte av då Socialdemokraterna, med stöd av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, fortsätter att styra kommunen, samtidigt som Vänsterpartiet, Vår Framtid samt Sverigedemokraterna hamnar i opposition.

Val 2022

– Nu hjälps vi åt och får fyra partier tillsammans att gå fram. Fördelarna är vi kan få in nytt tänk, kanske nya ideologier och en starkare majoritet för kommunen. Jag ser inte direkt några större nackdelar just nu i alla fall, säger Carl-Olof Svensson (KD).

Nej till skattehöjning

I sin avsiktsförklaring beskriver Ångealliansen samarbetet som en kraftfull majoritet och att man måste ge förtroendet och dialogen med kommunens invånare en hög prioritet. Ekonomin måste klaras av inom befintliga resurser och därför säger samtliga partier i majoriteten nej till en skattehöjning under mandatperioden.

Hör partiföreträdarna om deras samarbete i videon.

Så här såg mandatfördelningen ut i Ånge kommun när valresultatet 2022 var klart. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet