O-ringen 2018 blev en stor framgång både sportsligt och pekuniärt för Höga Kusten. Foto: Jennie Johansson/SVT

O-ringenbesökarna spenderade 129 miljoner

Publicerad

Sommarens stora idrottshändelse i Örnsköldsvik och Höga Kusten, O-ringen, lockade närmare 19 500 besökare. Och de hade spenderbyxorna på sig: drygt 129 miljoner kronor gjorde de av med.

O-ringen Höga Kusten visade sig bli den succé som många trodde och hoppades att orienteringstävlingen skulle bli. Deltagarna gav arrangemanget det högsta betyget hittills och antalet gästnätter i området slog rekord.

Nu har en turistekonomisk rapport presenterats som visar att de 19 500 besökarna under veckan spenderade 27,7 miljoner kronor på boendet och 101,4 miljoner kronor på övrig konsumtion. I snitt 6 600 kronor per person.    

Spenderade i området

– Det är jättefina siffror för Höga Kusten och pengar som är spenderade i stora delar av destinationen, säger Mia Karlsson på Höga Kusten Destinationsutveckling i ett pressmeddelande.

– Ett evenemang som O-Ringen gynnar inte bara den direkta kommunen, utan de turistekonomiska effekterna spiller över till andra aktörer och platser runtom i destinationen. Exempelvis var Härnösand en av de platser som både svenska och utländska besökare besökte under sin vistelse, säger Peter Holmqvist, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.