”Olyckligt men vi följer reglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvenserna är olyckliga och hårda, men vi följer reglerna säger Migrationsverket.

Hans Bouveng som är enhetschef vid Migrationsverkets tillståndsprövningsenhet hänvisar till en skärpning av reglerna som skett under senare år. Konkret betyder det att man måste tjäna minst 13 000 kronor per månad före skatt för att få förlängt arbetstillstånd.

Trots att Sergiu Tanurcov har fast arbete och inkomst över 13 000 kronor fick han beskedet. Migrationsverket hade hittat fem år gamla uppgifter som visade att han vid enstaka tillfällen tjänat för lite. Då arbetade Sergiu Tanurcov hos en flyttfirma där inkomsten varierade månadsvis utifrån de flyttuppdrag firman fick in.

De regler Migrationsverket följer ställer som krav att inkomsten varje enskild månad måste överskrida 13 000 kronor. Det räcker inte som genomsnitt över helåret. De tidigare reglerna har skärpts till följd av en ny tolkning av Migrationsöverdomstolen under 2015 vilket fått stora konsekvenser för Sergiu Tanurgov och hans familj.

– Det är olyckligt när reglerna får så stora konsekvenser som det kan bli i enskilda fall men vi brukar vara tydliga med såväl arbetsgivare och anställda om hur reglerna ser ut, säger Hans Bouveng.

Han medger att det kan förefalla hårt att utvisa människor till följd av fem år gamla uppgifter.

– Flera liknande fall har aktualiserats i media under senare tid och det är bra. Som tjänstemän på Migrationsverket kan vi inte göra så mycket utan det här är en politisk fråga. Jag har ingen uppfattning om vad politikerna bör göra men det är bra att konsekvenserna kommer till deras kännedom, säger Hans Bouveng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Sergiu

Mer i ämnet