Örnsköldsviks kommun snabbutbildar personal till omosorgen. Foto: Thomas sundberg/SVT

Örnsköldsvik snabbutbildar för att täcka upp för sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgen i Örnsköldsviks kommun går på knäna. Hela 400 anställda var sjukskrivna förra veckan och nu snabbutbildas övrig personal för att avlasta personal inom hemtjänst och särskilda boenden.

Rekommendationerna att stanna hemma en längre period om man har symptom som skulle kunna vara Covid-19 har tömt omsorgen på personal. Hälften av kommunens alla sjukskrivna jobbar inom omsorgen vilket betyder att den personal som fortfarande kan jobba måste slita mer än vanligt.

– Vi har stora personalbortfall redan nu inom vissa av de känsliga verksamheterna så vi försöker internutbilda så många vi kan om de skulle komma att behövas, säger Magnus Haglund, kommundirektör och initiativtagare till utbildningarna.

Coronaviruset i Västernorrland

Hushållssysslor och servicetjänster

Under tre dagar utbildas och informeras frivilliga kommunanställda från andra förvaltningar än omsorgen. Ett tiotal deltagare var på plats fysiskt i fullmäktigesalen medan andra följde utbildningen digitalt.

– Det handlar om att de, om de behövs, kommer att få utföra hushållssysslor och servicetjänster för att avlasta den ordinarie personalen som vi måste omfördela får att utföra det omsorgsnära arbetet, säger Margona Berggren som jobbar med chefsstöd inom särskilt boende.

”Ställer självklart upp”

Sofia Hirvelä är anläggningsarbetare i vanliga fall men har erfarenhet från vården sedan tidigare och känner att det är självklart att ställa upp.

– Jag är ganska öppen för förslag där det behövs.

Mattias Persson är mark- och exploateringschef och vill hjälpa till och stötta samhällsviktiga verksamheter.

– Nu är jag taggad. Om det behövs så ställer jag självklart upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet