Borås nöjda med större politisk enighet kring höhastighetstågen. Foto: Arkiv

Ostkustbanan: ”Höghastighetståg en gökunge”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får ris och ros av företrädare för Ostkustbanan. Satsningen på bättre godstransporter får tummen upp medan satsningen på höghastighetståg i södra Sverige får tummen ner.

Den stora nyheten i den infrastrukturproposition som presenterades på torsdagen är att regeringen vill bygga stambanor för höghastighetståg så att Stockholm, Göteborg och Malmö bättre knyts samman.

Flaskhals läng Norrlandskusten

Den som väntade på nyheter om Ostkustbanan väntade dock förgäves. Nya Ostkustbanan AB som driver en utbyggnad av dubbelspår på sträckan Gävle – Sundsvall – Härnösand fick nöja sig med formuleringen att regeringen vill prioritera godstransporterna på järnväg, men det räcker för att dubbelspårsutbyggnaden ska bli av återstår att se. Kostnaden är beräknad till drygt 25 miljarder.

– Beskedet att regeringen vill prioritera godstransporterna ser vi ändå som något positivt för Ostkustbanan. Banan är en 27 mil lång flaskhals längs Norrlandskusten och det är först när den byggs ut till dubbelspår som järnvägssystemet får full effekt av Botniabanan, säger Ingela Bendrot vd för Nya Ostkustbanan AB.

”Riskerar bli gökunge”

Bolaget är bildat av landstingen och regionerna längs södra Norrlandskusten för att driva frågan om en utbyggnad av Ostkustbanan. Men samtidigt som regeringens prioritering av gods ses som ett positivt besked oroar beskedet om höghastighetstågen mellan storstäderna i södra Sverige.

– Det förslaget är besvärligt utifrån vårt perspektiv. En stor satsning på höghastighetståg riskerar att bli en gökunge som under lång tar de resurser som skulle behövas till annat, säger Ingela Bendrot.

Nej från moderaterna idag

Till saken hör emellertid ett besked från moderaterna på torsdagen att man inte längre stödjer en utbyggnad av högshastighetståg. Tidigare har också liberalerna och sverigedemokraterna motsatt sig planerna medan centern och kristdemokraterna ännu inte tagit ställning.

Sammantaget är det alltså oklart om det finns en majoritet i riksdagen för höghastighetståg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelspår Gävle-Härnösand

Mer i ämnet