Micael Melander avgick 2014. Kan han utmana om kommunalrådsposten i Kramfors efter avgående Jan Sahlén? Foto: SVT

Outsider kandidat till kommunalrådsposten i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun ska få ett nytt kommunalråd. Nu har ett omdiskuterat namn åter dykt upp på listan över kandidater till posten.

I slutet av september meddelade Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) att han avgår vid årsskiftet av personliga skäl. Det börjar nu bli dags att utse hans efterträdare på posten.

Första steget i denna process är att Kramfors arbetarekommuns valberedning tar fram en lista på fyra kandidater.

Lämnade alla uppdrag

En outsider på listan över nominerade är Micael Melander. Han har tidigare varit kommunalråd i Kramfors men lämnade efter en infekterad maktstrid under 2014 alla politiska uppdrag. Han ersattes på posten av nuvarande kommunalrådet Jan Sahlén.

Melander har idag bara uppdrag inom kommunens fastighetsbolag. På fjolårets nomineringslista över kandidater till fullmäktige hamnade Melander på plats 61, trea från slutet.

Svanholm favorit

Nomineringslistan toppas dock av Malin Svanholm som alltså ses som klar favorit till posten av valberedningen. Hon sitter sedan tidigare i kommunstyrelsen och har också vissa uppdrag i Regionen.

Två politiska veteraner finns också med, välfärdsnämndens ordförande Gudrun Sjödin och bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm.

Dags att rösta

Under torsdagen kommer arbetarekommunen att hålla medlemsmöte i Kramfors och rösta i frågan.

– Det är ett medlemsmöte och allt kan hända, men om det blir någon strid vet jag väl inte, säger Arbetarekommunens ordförande Eva Lygdman.

Vem som får posten som kommunalråd beslutas sedan av fullmäktige i Kramfors kommun på måndag.

Texten ändrad avseende en del som kunde uppfattas som ett citat av Eva Lygdman. Detta är borttaget.

Arbetarekommunen är en organisation inom socialdemokratin som bland annat ansvarar för organisatoriska frågor inom ett begränsat geografiskt område. Medlemmar i arbetarekommunen är lokala socialdemokratiska föreningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer