Överförmyndarnämnden bekräftar brister

Uppdaterad
Publicerad

Överförmyndarnämnden i Sundsvall bekräftar de brister som SVT Västernorrland tidigare rapporterat om i det uppmärksammade fallet ”Berra”.

”Överförmyndarkontoret varit underbemannat under flera år vilket inneburit att både kvalitet och rättssäkerhet har eftersatts i vissa ärenden”.

Det är överförmyndarnämnden i Sundsvalls kommuns svar till Justitieombudsmannen efter att ha avkrävts svar om det uppmärksammade fallet Berra.

Fallet Berra

Dog i misär

Tidigare i år kunde SVT Mittnytt berätta om 68-årige Berra som trots att han hade en god man,  som skulle se till att han levde ett drägligt liv dog utfattig i ren misär. Det mest påtagliga var en pågående vattenläcka som underminerat hela huset.

Pengar saknade redovisning

De anhöriga, som gått igenom Berras kontoutdrag, menade också att drygt 180 000 kronor saknade redovisning och att gode mannen fört över pengar till sitt eget konto.

Hans anhöriga polisanmälde den gode mannen och JO-anmälde kommunen för att de inte haft tillräcklig tillsyn över hur den gode mannen skötte sitt uppdrag. Överförmyndarnämnden i Sundsvall medgav i SVT:s inslag att man brustit. förskingringen utreds fortfarande av polisen.

JO krävde svar

Justitieombudsmannen inledde en granskning av fallet och avkrävde Sundsvalls kommun svar på en rad frågor.

Den första frågan gäller varför överförmyndarnämnden inte granskat den gode mannens årsredovisningar förrän efter Berras död. Överförmyndarnämnden skriver i sin förklaring att det fanns frågetecken kring hur den gode mannen använde sitt eget konto men att detta tyvärr inte antecknats i akten. Det aktuella handläggningsläget på kontoret har dessutom gjort att Berras ärende inte prioriterats.

Gode mannen sparkades

Efter SVT granskning kallades den gode mannen upp till kontoret för att förklara sig. Nämnden har sedan riktat anmärkning mot den gode mannen för hennes sätt att sköta sitt uppdrag. Hon fråntogs även alla andra uppdrag.

Utbildning behövs

Överförmyndarnämnden konstaterar nu att ärendet inte handlagts på ett tillfredsställande sätt. Deras förklaring är att de haft en muntlig dialog med den gode mannen och att handläggarna helt enkelt trott på den gode mannen. Nämnden konstaterar nu att det behövs återkommande utbildningar för gode män och att årsredovisningarna ska granskas så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet