Foto: Johan Nilsson/Marie Birkl, TT

Peabmannen erkänner i internutredning – ”Kindberg drev på”

Publicerad

Peabmannen är en av nyckelpersonerna som påstås ha gjort svindeln möjlig. Han har redan förlorat jobbet och riskerar nu fängelse och ett miljonskadestånd. Hans förklaring är att ”Kindberg var övertygande”.

Polisens brottsutredning är omfattande och innehåller bland annat de internutredningar som såväl Peab som Östersundshem satte igång när skandalen blev känd.

”Övertygande och drivande”

I somras låg byggjätten Peabs utredning klar och i den har Peabmannen och hans närmaste chefer i Östersund och Sundsvall svarat på frågor och försökt reda ut vad som skett. I förhören berättar Peabmannens chefer att de uppfattat honom som noggrann och lojal. Själv säger han gång på gång under det  fem timmar långa internförhöret att Kindberg ”var övertygande och drivande”.

Särskilt anmärkningsvärt är att han säger sig ha blivit kontaktad av Daniel Kindberg som bad honom komma hem till honom. Där uppfattade han att Daniel Kindberg ville att de skulle komma överens om en gemensam historia som de skulle berätta. Den historien gick ut på att Sollefteåföretagaren skulle ”ta på sig” allt.

Tog tillbaka erkännanden

Det är vid den här tidpunkten som de tre inblandade männen – Kindberg, Peabmannen och Sollefteåföretagaren – i de fortsatta polisförhören plötsligt börjar ta tillbaka det dom tidigare erkänt.

När Peabs internutredare frågar varför han åkte hem till Kindberg svarar han:

– Jag ville veta hur Daniel Kindberg kunde vara så kall och oberörd under sin presskonferens när jag själv var så chockad att jag knappt kunde tänka.

Vädjade till hans heder

Att männen pratade ihop sig efter att de släppts från häktet kommer att bli en viktig del i rättegången. Åklagaren har förutom Peabs internutredning även hemligt avlyssnade telefonsamtal som bevis för att de tre männen friserade sin historia i efterhand. I internutredningen styrks faktiskt hela brottsupplägget med påhittade fakturor i syfte att slussa pengar till Östersunds Fotbollsklubb.

Under förhöret med Peabs internutredare är Peabmannen först ovillig att berätta men efter att utredarna vädjat till hans ärlighet och heder väljer han till slut att lägga korten på bordet.

Beroendeförhållande

Redan tidigt ska Daniel Kindberg ha introducerat sin ungdomskamrat från Sollefteå för honom. Syftet var att lösa sponsringsfrågor för Östersunds Fotbollsklubb, sas det, och det här upplägget blir mer avancerat 2013/2014 då Daniel Kindberg blir vd för Östersundshem, som är stor kund hos Peab.

I det här läget antyder Peabmannen ett beroendeförhållande gentemot Kindberg och nu kommer förslaget från Daniel Kindberg att skapa upplägget som hela brottsutredningen gäller. Kindberg som har kontroll över Östersundshem ska ge Sollefteåföretagaren ett underlag till fakturor som slussas via Peab till Östersundshem. Med Peabmannen och Kindberg som attestanter skulle svindeln inte kunna upptäckas.

Peabmannen gåtfull

Fortfarande finns några obesvarade frågor kring ett antal fakturor i Peabs internutredning, men den stora fråga som återstår efter SVTs genomläsning är vad som drivit Peabmannen att bli en av de tre som gör den påstådda svindeln möjlig.

Han säger sig inte ha tjänat några egna pengar på bluffen, han säger sig inte heller ha något personligt förhållande till Daniel Kindberg.

Han säger sig inte ens vara särskilt intresserad av fotboll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Daniel Kindberg i ekobrottshärva

Mer i ämnet