Vice chefsåklagare Karin Everitt bekräftar för SVT att utredningarna om Bosvedjeskjutningen och det stora polistillslaget, båda i Sundsvall i vintras, bakas ihop till en rättegång i sommar. Foto: SVT

Planen: Totalt 25 åtalade i rätten efter det stora polistillslaget i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i målet efter det stora tillslaget i Sundsvall i vintras blir en mycket omfattande historia.

Ärendet om skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i december kommer att ingå i samma huvudförhandling som enligt planen inleds i Sollentuna den 14 augusti.

Sammanlagt kommer preliminärt 25 personer att ställas inför rätta samtidigt.

Redan tidigt efter den stora polisinsatsen i Sundsvall i slutet av januari i år – där vapen, sprängmedel och narkotika beslagtogs och ett 15-tal personer greps – kom uppgifter om ett samband mellan det ärendet och skottlossningen i bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall ett par månader tidigare.

Den sistnämnda händelsen uppgavs enligt poliskällor till SVT ha varit startskottet för den våg av skjutningar och sprängningar som följde framför allt i Stockholmsområdet under vintern.

Först på senare tid har det från åklagarhåll meddelats att det finns kopplingar mellan de båda förundersökningarna.

Gemensamma nämnare

Nu bekräftar vice chefsåklagare Karin Everitt för SVT att de båda ärendena kommer att avhandlas i domstol under en och samma rättegång, som alltså startar i mitten av augusti.

Skälet är att det finns flera gemensamma nämnare i de båda utredningarna.

Vilka?

– Det vill jag inte närmare gå in på innan åtal är väckt. Men äredena är delvis sammanflätade, säger Karin Everitt som leder båda förundersökningarna – när det gäller utredningen efter det stora tillslaget tillsammans med kammaråklagare Henrik Wallin.

Tanken är i dagsläget att åtal ska komma den 27 juli i båda ärendena.

14 häktade

– Om en vecka räknar vi med att förundersökningarna ska vara helt klara för slutdelgivning till de misstänkta och deras försvarare, säger Karin Everitt.

För närvarande är totalt 19 personer misstänkta i ärendet efter den stora polisrazzian, varav 14 sitter häktade. Det hela har koppling till kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Brottsrubriceringarna är bland annat mordförsök, medhjälp till mordförsök, förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

När det gäller Bosvedjeskjutningen kommer preliminärt sex personer att åtalas. Där handlar det om bland annat mordförsök och medhjälp till mordförsök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet