Foto: Linus Sundahl-Djerf /TT

Planer på ny kaj för kryssningstrafiken i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun planerar att bygga nytt istället för uttjänta Utsprångskajen i centrala stan. Det ska bli en väl tilltagen kaj som ska kunna ta emot upp till 300 meter stora fartyg.

Härnösands kommun ligger i startgroparna för ett nytt kajprojekt på platsen för den gamla Utsprångskajen vid Skeppsbron, skriver allehanda.se.

Sedan Utsprångskajen dömdes ut för några år och sedan har man diskuterat vad som ska göras på platsen och nu kommit fram till att man vill förstärka kajen och bygga nytt.

Nära centrum

De populära kryssningsfartygen som lagt till i Djuphamnen flera somrar i rad, är en av anledningarna till att kommunen vågar satsa.

– Det är ju mycket trivsammare om de kan lägga till på andra sidan. Då har de 300 meters promenad in till torget i Härnösand, säger Niklas Rydmark, projektledare Samhällsförvaltningen, Härnösands kommun.

Han understryker att projektet är i sin linda.

– Vi är i ett väldigt, väldigt tidigt skede. Ambitionen är att kunna skicka in en ansökan till Mark- och miljödomstolen nu i sommar, säger han.

Betydelse för turismen

Niklas Rydmark vill varken tala om tidpunkt för när kajen ska kunna stå klar eller kostnader, men enligt allehanda.se presenterades, för två år sedan, ett ombyggnadsförslag av kajen, det skulle kosta 50 miljoner kronor.

I det nuvarande projektet är planen att bygga en kaj som ska kunna ta emot 300 meter långa kryssningsfartyg, stora isbrytare och liknande.

– Den kommer att få betydelse för turismen inte bara i Härnösand utan hela Höga kusten, säger Niklas Rydmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.