Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Blomgren, kärnfysiker och energidebattör, om varför han menar att målet om fördubblad elproduktion är ouppnåeligt. Foto: TT, SVT

Kritik från kärnfysiker och debattör – drömmarna om en grön industrirevolution orealistiska

Uppdaterad
Publicerad

Jan Blomgren är författare och energidebattör och är professor i tillämpad kärnfysik. Tillsammans med journalisten och liberalen Lotta Gröning besökte han i veckan Sundsvall för en föreläsning om – som han ser det – baksidorna med vindkraften.

Marknaden har blivit överetablerad, hävdar han,  och målet att fördubbla elproduktionen på 10-15 år är orealistiskt.

Det var det statliga subventionerna som drev på den snabba utbyggnaden av vindkraft, men när de nu är borta har vindkraftsbolagen fått problem. menar Jan Blomgren som medverkat i en ny kartläggning av vindkraftsbolagens lönsamhet.

– 80 procent av bolagen går i dag med förlust, säger han.

Industrisatsning i Torsboda

”Klåfingriga politiker”

Han är generellt skeptisk till stora subventionspaket från stat och EU som han menar bara skapar en skapar en snedvridning.

– Politikerna har blivit alltmer klåfingriga och nöjer sig inte med att peka ut att man nå mål utan även hur, och vilken teknik som ska användas, säger han.

Lika mycket som all kärnkraft

Han gör en jämförelse med det elbehov som de stora vätgasprojekten i Norrland kommer att ha och all den energi som den snabba svenska kärnkraftsutbyggnaden på 1970- och 80-talen levererade.  

– Det tog 22 år att bygga, från första offert till el-produktion, säger han.

– Det tar lång tid att bygga elproduktion.

I klippet berättar Jan Blomgren varför han inte tror på dagens planer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet