Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef, försvarar polisens insats i Birsta. Foto: SVT

Polisen om stöket i Birsta: ”Naivt att inte inse att det är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen försvarar den riktade insatsen mot olagliga fordon på parkeringsplatsen i Birsta i mitten av december. Parkeringen är ett tillhåll för ungdomar på kvällar och helger. Enligt polisen förekommer också droger och prostitution bland unga på platsen.

Efter rapporter om störande körning, fordon som kör fortare än de får, olagliga fordon och vandalisering gjorde polisen en riktad insats en helg i mitten av december förra året.

– Fordonsfrågan var nummer ett. Det var den vi riktade in oss på, säger lokalpolisområdeschef Josef Wiklund.

Polisen har fått kritik för att razzian var överdriven, med 30 poliser på plats och avspärrat område för att kontrollera ungdomarnas bilar.

– Det fanns flera olagliga fordon på plats och även misstänkt drograttfylleri. Det är naivt att inte inse att det är ett problem, menar Josef Wiklund.

Fastighetsägare har hört av sig till polisen om skadegörelse för flera hundratusentals kronor. Även uppgifter om droger och unga som prostituerar sig har kommit till polisens kännedom.

– Vi anträffade en person som rest flera timmar för att ta sig till Birsta. En person som inte är i ålderspannet och som har ett förflutet som visar att personen inte ska vara nära barn och unga, säger Josef Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.