Jonatan Svensson åker gärna till parkeringen i Birsta på helgkvällar. Han har inte märkt av någon drogförsäljning. Hör ungdomarnas kritik mot polisen. Foto: Eva Harström, SVT

Unga om razzian i Birsta: ”Det var överdrivet av polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar som samlats i handelsområdet Birsta utanför Sundsvall på fredagkvällen tycker att polisens riktade insats i mitten av december var överdriven. De känner inte igen sig i den bild av droger och prostitution som målats upp.

Fredag och lördag kväll i mitten av december var det 30 poliser på plats i Birsta i en riktad insats mot motorburen ungdom. Parkeringen har varit en samlingsplats för unga i flera år. Den senaste tiden har polisen fått rapporter om förstörelse, olagliga fordon och olaglig körning på platsen. De har även fått uppgifter om droger och prostitution bland unga.

”De ville skrämma upp oss”

Polisens insats, som var inriktad på fordonsfrågan, får kritik av unga vi träffar på parkeringen i Birsta.

 – De var inte här för droger, alkohol och prostitution. Jag tror de var för att skrämma upp ungdomarna och få oss härifrån, säger Niklas Wedberg.

Han menar ändå att det är bra att polisen kommer och visar sin närvaro.

– Annars blir det helt laglöst. Men de behöver inte vara 30 man och ta varenda bil som passerar. Det är lite överdrivet, fortsätter Niklas Wedberg.

Förekommer fylla och förstörelse

Han får medhåll av Jonatan Svensson, som ofta brukar vara i Birsta på helgkvällar.

– De målar upp en dålig bild, utan att se det som är bra med det här stället. Att vi är här och har roligt och inte gör en massa andra tokigheter, menar han.

Att det förekommer fylla, nedskräpning och förstörelse är ungdomarna medvetna om.

– Om en kommer hit och bryter sönder bommar eller förstör några lyktstolpar, så förstår det för alla andra. De som vill vara här och träffa kompisar och sköter sig, menar Niklas Wedberg.

”Vuxna vägrar lyssna på oss”

Många ungdomar kommer fram till oss under kvällen och vill gärna prata.

– Det är bra att ni är intresserade av vad vi har att säga. Många vuxna vägrar lyssna på vad vi säger. De tycker att vi är ungdomar som inte har något vett. Vissa ungdomar kan vara så, men majoriteten som är här tycker jag är ganska vettiga, avslutar Jonatan Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.