Alvin Sundholm, Niklas Wedberg och Filip Olsson tycker att parkeringen i Birsta är en bra samlingsplats för ungdomar från Sundsvall och Timrå. Se SVT:s bilder från fredagskvällen. Foto: Eva Harström, SVT

Ungdomar om parkeringen i Birsta: ”Det är en jättebra samlingsplats”

Publicerad

Parkeringen i Birsta utanför Sundsvall har varit en samlingplats för ungdomar i flera år. Trots en stor polisinsats i mitten av december fortsätter bilarna att strömma till. SVT var där i fredags kväll.

– En vanlig fredag- eller lördagkväll samlas 40-50 bilar. Det kanske är 100 pers om det är en bra dag, säger Niklas Wedberg.

Den här fredagkvällen är det något färre bilar, cirka 30. Och det är inte bara epatraktorer och moppebilar, hälften är vanliga personbilar. Niklas Wedberg och hans kompisar brukar vara här. De tycker Birsta ligger bra till, eftersom det är nära både för Sundsvallsbor och de från Timrå.

– Det är en bra parkering med belysning och det är här man samlas, säger Niklas Wedberg.

Kör fyra timmar från Ånge

I en silvrig epatraktor, med minst 30 doftgranar hängandes i backspegeln, kommer tre ungdomar som åkt desto längre.

– Vi har åkt elva mil från Ånge. Det tar tre och en halv, fyra timmar, säger Isak Arnlund.

De kommer hit för att prata med folk som är intresserade av motorer och bilar.

Stör inga boende i området

– Det händer inte så mycket mer, vi snackar skit och äter på Max, säger Samuel Nylén.

Förutom att det finns några matställen som håller öppet sent, bensinmackar och stora upplysta ytor finns det ytterligare en fördel med Birsta. Burnande bilar och hög musik stör inga boende.

– Vi är ganska ensamma här, det är inget bostadsområde direkt, säger Jonatan Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.