Kritik riktas mot polisens larm-organisation Foto: SVT

Polisforskaren: ”Polisen har förlorat både kompetens och lokalkännedom”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan omorganiserades polismyndigheten och till följd av detta minskade antalet larmcentraler i landet. Minskningen har lett till att polisen har förlorat både kompetens och lokalkännedom, säger Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap.

– På det sättet som man har organiserat, så har man sämre förutsättningar att lösa brott.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om ett fall i Härnösand, där en kvinna tidigt larmade polisen, men hann utsättas för en våldtäkt och se sin vän mördas. Det tog en och en halv timme innan polisen kom till platsen. I kölvattnet av detta riktar polisforskaren Stefan Holgersson skarp kritik mot polisens larm-organisation.

– Man har organiserat på ett dyrare och sämre sätt, säger han.

Jonas Hysing som är chef för polisens nationella kontaktenheten motsätter sig kritiken. Han menar att närheten till medborgare och den lokala kännedomen upprätthålls genom kommunpolisen.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.