Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles som EU-certifierats. Foto: TT

Preventivmedels-app anmäld även i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Preventivmedelsappen Natural Cycles anmäls till Läkemedelsverket av kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus. Detta eftersom en användare blivit oönskat gravid.

Anmälningarna mot appen Natural Cycles fortsätter att komma in till Läkemedelsverket, och är uppe i långt över 100 stycken i hela landet. Nu har den första anmälan från Sundsvall kommit in. Den anmälande läkaren bekräftar till Nyhetsbyrån Siren att anmälan rör appen Natural Cycles.

Appen är ett ”preventivmedel” med CE-märkning som med hjälp av en termometer och en telefon samlar in data om användarens kroppstemperatur. Appen räknar sedan ut när det är säkert att ha sex.

Egen studie

2016 publicerades en studie av appen i den vetenskapliga tidskriften European journal of contraception and reproductive health care. Studien kom fram till att appen var effektiv om paren skyddade sig under fertila dagar. Studien var finansierad och skriven av bland annat grundarna till företaget bakom appen.

Pågående ärende

På marknaden finns både appar och p-datorer, som använder sig av mätningar av kroppens temperatur för att räkna ut vilka dagar kvinnan är fertil.

Natural Cycles utreds just nu som ett tillsynsärende av Läkemedelsverket där man samlar in information för att kunna ta ställning till om det behövs några åtgärder.

7 av 100 blir gravida

Natural Cycles har tidigare kommenterat kritiken. I ett skriftligt svar till SVT i januari, hette det:

”Inget preventivmedel är 100 procent effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr en risk med alla preventivmedel. Natural Cycles har ett Pearl Index på 7, vilket innebär en effektivitet på 93 procent, vilket vi också kommunicerar.”

I klartext: av hundra kvinnor som använder appen under ett år kommer 7 trots detta att bli gravida. Appen är därmed vid typisk användning mer säker än kondom, ungefär likvärdig med p-piller men mindre säker än p-stav och hormonspiral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.