Privatperson JO-anmäler polischefer i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Tre chefer till den polis i länet som uttryckt sig rasistiskt på nätet har nu anmälts till Justitieombudsmannen, JO.

– Det är ovärdigt av en polis att använda sådana ordval, säger anmälaren Kristiina Oikari.

Efter att ha tagit del av mediernas rapportering om den polischef i Västernorrland som spridit och framfört extrema kommentarer som ”Skjut asen”, ”Mellanösternpack”, ”Massakrera asen” kunde inte Kristiina Oikari i Sundsvall hålla tyst.

– Det är min skyldighet som medborgare att reagera, säger hon. Jag tycker att en polisman ska följa en moralisk och etisk kod. Visst ska man få vara kritisk och ha åsikter, vi ska vara mån om yttrandefriheten, men det är ovärdigt av en polis att yttra sig på det här sättet.

Prejudicerande dom i AD

Sagt och gjort. Nu har hon skickat in en JO-anmälan mot tre av polismannens chefer för att de låtit honom hållas och dessutom befordrat honom.

– De verkar flata, kanske är deras händer bundna av den prejudicerande AD-domen från 2011. I så fall är det kanske dags att se över lagstiftningen, det har hänt en del sedan dess, inte minst när det gäller utvecklingen av sociala medier, säger Kristiina Oikari.

Nästa steg

I anmälan skriver hon:

Eftersom jag anser att XX och hans chefers agerande har allvarligt skadat allmänhetens förtroende för polisen önskar jag att JO tar ställning till om

1. var går gränsen för hur en polisperson får uttala sig?

2. personen XX kan ses som lämplig som polischef?

3. personen XX kan ses som lämplig som polis?

Den aktuelle polismannen har hon inte anmält i nuläget.

– Nästa steg skulle vara att polisanmäla honom för hets mot folkgrupp. Jag kan nog tänka mig att göra det, säger Kristiina Oikari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.