Så här såg det ut vid Brattsjö där det började brinna okontrollerat under onsdagen. Foto: Mikael Edin

Brattsjöbranden – räddningstjänsten håller begränsningslinjerna

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit i Brattsjö sedan i onsdags. Det är för tillfället länets största brand och är 500 hektar stor och räddningstjänsten håller begränsningslinjerna. Men via kommunen meddelar man nu att man inte längre är i behov av stöd från allmänheten.

Samtidigt finns cirka 50 personer på plats som bekämpar lågorna. 

– Det är ungefär likadant som förut, ett stort område alltså. Branden är 5x2 km så det är ju över en mil om man ska gå runt allting. Alla där ute gör ett jättejobb, säger Arne Persson, vid räddningstjänsten.

Skogsbränderna sommaren 2018

Kan bara släckas med regn

Branden vid Brattsjö klassas som en av de fyra största i landet och myndigheterna beräknar att den inte kommer att kunna släckas utan hjälp av gynnsamt väder.

Under lördagen ska tre helikoptrar från Tyskland landa i länet för att delta i arbetet. Några av dem kan komma att åka upp till Brattsjö för att delta i släckningsarbetet.

Många frivilligarbetare

Många personer vill hjälpa till men räddningstjänsten meddelar via kommunen att de inte längre är i behov av hjälp från allmänheten på släckningsfronten. Man har inte resurser nog att hantera alla frivilligarbetare och man vill inte ta in alltför många i området då det kan vara förenat med livsfara. Dock säger man att det är enormt glädjande att folk vill hjälpa till.

Uppdatering söndag 10.00: Räddningstjänsten har fortsatt att bekämpa branden som härjat ända sedan i onsdags och  läget är i stort oförändrat. Dock fick inte Brattsjö något regn trots att ett stort regnoväder drog in över stora delar av länet under lördagen och natten mot söndag. Samtidigt beräknas åska under söndagen.

– Beroende på läget kan vi komma att överlämna vissa områden till markägare så småningen om under dagen, säger Mats Svennig vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Se också: Här pågår bränderna i Västernorrland just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet