Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med rapporten ”Snabbtänkt” vill forskare bidra med snabba analyser om valet. Hör Niklas Bolin, valforskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall, berätta om experternas slutsatser. Foto: Abdullatif Haj Mohammad/SVT

Forskarnas snabbanalys: Sociala medier en avgörande faktor i valet

Uppdaterad
Publicerad

Vilka trender och skeenden påverkade årets valrörelse och vad kan vi lära oss av dem? Det svarar nu 99 forskare på i rapporten ”Snabbtänkt – reflektioner från valet 2022”, som är ett initiativ från forskare på Mittuniversitetet i Sundsvall.  

- Vi kommer med forskaranalyser snabbt in på valet, och vi tycker det kan fylla en lucka, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Det var inför valet år 2018 som forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet tog initiativet till forskningssamarbetet ”Snabbtänkt”, med syftet att snabbt kunna bidra med professionella analyser i eftervalsdebatten, och inför årets val slöt forskarna upp igen.

I analysen ser de bland annat att frånvaro i sociala medier kan vara en anledning till att en del partier lyckats sämre med att nå unga väljare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet