Råttjägaren: full pott i fällorna – men råttorna borde åtgärdats för länge sedan

Uppdaterad
Publicerad

– Full pott! Så beskriver Benny Sagmo, viltvårdsanvarig på Sundsvalls kommun, resultatet av dagens vittjande av råttfällor i Johannedal. Samtidigt är han kritisk till hur situationen med råttorna hanterats: – Man måste ha gjort en stor miss, råttorna kom till dukat bord, säger han.

Det blev fångst i nästan alla fällor när det företag som sköter råttbekämpningen i Johannedal vittjade de femtiotalet utplacerade fällorna idag. Det betyder ännu en dag med över femtio fångade råttor.

– Vi fortsätter att decimera populationen, säger Benny Sagmo, som är jakt- och viltvårdsansvarig på Sundsvalls kommun och ansvarar för råttjakten som sedan utförs av ett inhyrt företag.

Råttinvasionen i Sundsvall

– Företaget gör ett mycket bra jobb men vill vara anonymt, säger han och hänvisar till risken för trakasserier från djurrättsaktivister.

”Råttorna kom till dukat bord”

Samtidigt konstaterar Benny Sagmo att antalet råttor är fortsatt stort och han menar att man borde tagit tag i problemet betydligt tidigare.

– Absolut! Man måste ha gjort en stor miss. Råttorna har kommit till dukat bord, säger han.

Redan förra sommaren uppmärksammade SVT råttproblemet i Johannedal men någon större insats mot råttorna gjordes aldrig då.

Kontroll på situationen

På Stena recycling som har bedrivit återvinningsverksamhet i området och misstänkts för att vara huvudorsaken till råttinvasionen anser man att man haft kontroll på situationen.

– Vi har haft ett 40-tal råttfällor och har arbetat professionellt med problemet tillsammans med Antacimex, säger Magnus Westerberg, regionchef på Stena recycling.

”Området behöver saneras”

Stena håller på att avveckla verksamheten i Johannedal och Benny Sagmo anser att området behöver saneras för att man ska komma tillrätta med råttproblemen.

– Jag anser personligen att området inte är klart, det behöver städas upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet