Foto: SVT

Rättsmedicinalverket: Kvinnan inte allvarligt psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-åriga kvinna som är en av de fem åtalade för dödsmisshandeln på Skönsmon i Sundsvall i höstas begick inte brottet under påverkan av en psykisk störning. Det slår Rättsmedicinalverket fast i sitt utlåtande.

Därmed kommer hon med allra största sannolikhet att dömas till ett fängelsestraff.

Rättegången om mordet på en man i 30-årsåldern i stadsdelen Skönsmon i Sundsvall i november i fjol avslutades i Sundsvalls tingsrätt den 15 april.

I samband med det beslutade rätten att en av de fem åtalade i målet, en 25-åriga kvinna, skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan domen mot hennes meddelas.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Tidigare relation

Kvinnan hade tidigare haft en relation med dödsoffret för misshandeln. Enligt åtalet misstänks hon för att ha lurat ut offret från sin lägenhet och ut genom porten där han överfölls av flera av de övriga åtalade och misshandlades så svårt att han senare avled.

Den 5 maj dömdes de övriga åtalade, fyra män i åldrarna 19-25 år, till fängelse i upp till sex år för grov misshandel. Huvudmannen, en 22-åring, dömdes också för vållande till annans död och fick därmed den strängaste påföljden.

Psykisk ohälsa

Den 25-åriga kvinnan, som också konstaterats skyldig till grov misshandel, har en lång historik av psykisk ohälsa, och mådde vid tildpunkten för brottet inte bra. Sundsvalls tingsrätt ville då genom en rättspsykiatrisk undersökning få svar på om hon:

• ... led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen

• ... led av en allvarlig psykisk störning vid undersökningen

• ... till följd av den allvarliga psykiska störningen saknat förmåga att inse gärningens innebörd

• ... till följd av den allvarliga psykiska störningen saknat för måga att anpassa sitt handlande efter sådan insikt

• ... ska dömas till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning.

Inte psykiskt störd

Kvinnan har därefter genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, och under fredagen kom Rättsmedicinalverkets utlåtande.

Slutsatserna är att hon:

• ... inte har begått den åtalade gärningen under påverkan av en psykisk störning

• ... vid undersökningen inte lidit av en allvarlig psykisk störning

• ... därmed inte ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Bestämma påföljd

Nästa fredag ska Sundsvalls tingsrätt formellt avsluta huvudförhandlingen mot kvinnan, då det främst handlar om att bestämma påföljden för henne. Rättsmedicinalverkets utlåtande innebär att allt talar för att även kvinnan får fängelsestraff för sin roll i dödsmisshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet