Det är inte aktuellt med sanktioner mot aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Oleg Deripaska personliga inflytande inte är tillräckligt stort, menar UD. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen om Kubal och ryske oligarken: ”EU:s sanktioner omfattar Deripaska personligen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allt talar för att ryske oligarken Oleg Deripaska har kontroll över bolagen som äger Kubal i Sundsvall och trots att Deripaska nyligen sattes upp på EU:s sanktionslista anser inte regeringen att det är aktuellt med sanktioner mot aluminiumsmältverket.

Ryske oligarken Oleg Deripaska som sedan den 9 april finns med på EU:s sanktionslista med anledning av Rysslands krig mot Ukraina, har enligt källor till SVT, fortsatt inflytande över de bolag som äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, EN+ och Rusal.

”Omfattar inte Deripaska personligen”

Trots det anser inte utrikesdepartementet och regeringen att det finns anledning att utfärda sanktioner mot Kubal. I ett mail till SVT gör UD gällande att Deripaskas personliga inflytande inte är tillräckligt stort:  

”EU:s sanktioner omfattar Deripaska personligen. Enligt uppgift från företaget har Deripaska sedan 2018 minoritetsägande i både det yttersta ägarbolaget EN+ och det direkta moderbolaget Rusal. För Sverige är det av yttersta vikt att sanktionerna efterlevs. Regeringen följer frågan mycket nära.”

SVT:s förfrågan har inte hörsammats

SVT har i flera dagar efterlyst en möjlighet att ställa frågor till lämplig person, förslagsvis utrikesminister Ann Linde, gällande synen på Deripaskas roll i sammanhanget. Vi vill också vet vad man i mailsvaret menar med formuleringen: ”av yttersta vikt att sanktionerna efterlevs”. Vår förfrågan har hittills inte hörsammats.

SVT har tidigare avslöjat att svenska regeringen vid ett tidigare tillfälle i ett lobbyingarbete mot USA lyckats avstyra de sanktioner mot Kubal som då var aktuella. Något som utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade under onsdagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann Linde (S) efter SVT:s granskning: ”Jag är väldigt stolt över att vi lyckades rädda 450 jobb”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet