Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialtjänstministern förklara varför lagen som styr HVB-hemmens verksamhet måste förändras. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen utreder hårdare regler på HVB-hem – ministern: Gängkriminella kan idag ha kontroll över ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på HVB-hem har idag inte rätt att visitera klienternas väskor och det innebär att det inte går att stoppa vapen och droger.

Det kunde SVT Västernorrland berätta för ett år sedan, nu har regeringen tillsatt en utredning som ska ge den möjligheten.

Både personal och ungdomar på HVB-hem vittnar idag om hur lätt det är att ta in droger och vapen på hemmen. Och när inte mobiltelefoner heller går att förbjuda kan gängkriminella fortsätta kontrollera ungdomarna. Det säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT Västernorrland.

– Man måste kunna garantera en säkerhet och trygghet för ungdomarna och med dagens lagstiftning kan vi inte det, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Förslag väntas i maj

Dagens lagstiftning innebär att HVB-hem måste ta stor hänsyn till ungdomarnas integritet och i början av maj ska utredaren presentera sina förslag. Därefter ska de ut på remiss innan det kan fattas några politiska beslut om en lagändring. Och att det behövs håller även tillsynsmyndigheten med om.

”Lagarna är inte skrivna med tanke på dagens grova kriminalitet, de behöver ändras” sa Marie Åberg, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg till SVT Västernorrland i februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.