Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Västernorrland vill att fler personer ska vaccinera sig mot influensan i år. Foto: TT

Region Västernorrland uppmanar till vaccination mot säsongsinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

På grund av covid-19 är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Därför vädjar nu Region Västernorrland till allmänheten att vaccinera sig för att inte belasta sjukvården med säsongsinfluensa. 

De som tillhör riskgrupper kan vaccinera sig från och med den 3 november och den 1 december ska övriga få tillgång till vaccinationerna. Många hälso- och vårdcentraler har tidigare år haft drop-in för vaccinationer mot säsongsinfluensa men i år blir det tidsbokning för att kunna hålla distans som gäller.

– Riskgrupperna för säsongsinfluensa är i princip desamma som vid covid-19, och många av symtomen är likartade. Sjukvården i länet kämpar med sviterna efter pandemin och har fortfarande beredskap för nya utbrott. Med detta i åtanke är det än viktigare att så många som möjligt vaccinerar sig mot säsongsinfluensa, som vi har ett bra vaccin emot, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Ska få ett brett vaccin

Sjukvården rekommenderar att alla över 65 år ska vaccinera sig, även om man känner sig helt frisk. Även gravida och kroniskt sjuka bör vaccinera sig. 

Varje år beräknas mellan 200 000 och 1,5 miljoner svenskar smittas av influensa, och den kan bli olika svår och kulminera vid olika tidpunkter olika år. Det finns även flera typer av influensavirus och årets vaccin innehåller skydd mot alla av de fyra aktuella virustyperna. 

– Vi vet aldrig vilken typ av influensa som kommer att dominera så ett brett vaccin ger ett bättre skydd. Alla som vaccinerar sig har goda chanser att hålla sig friska eller få en lindrigare variant av influensa. Är man vaccinerad och får influensaliknande symtom är det också enklare att ta ställning till vilken diagnos som kan ställas och behandling som ska ges, säger Hans Boman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet