Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Presskonferens idag om pandemiläget. Karin Sellgren, längst till vänster, berättade att planeringen för Covidvaccinering redan är igång – trots att ingen idag vet när ett vaccin kan finnas på marknaden. Foto: svt

Regionen förbereder Covid-19 vaccinering – trots att inget vaccin finns färdigt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ett vaccin mot Covid-19 inte ens finns färdigt på marknaden har regionen redan börjat planera för vaccinering.  Det har redan gjorts inköp av sprutor och kanyler – produkter länder slåss om på världsmarknaden.

Idag höll regionen en presskonferens om läget när det gäller pandemin.

Enligt Hans Boman, smittskyddsläkare i länet, har man nu noterat en viss ökning av antalet fall och det finns fortfarande en oro för en ”andra våg”.

Influensa på väg och besöksförbudet hävs

Det finns, menade Boman, även andra faktorer som kan påverka situationen – dels kommer besöksförbuden att hävas imorron, torsdag den 1:a oktober och dels rustar man för den vanliga influensvågen som ser ut att vara på väg.

I november ska man därför börja vaccinera mot influensen, och först i den kön kommer vårdpersonal och de som definieras som riskgrupper.

Planering för Covidvaccinering i full gång

Samtidigt har planeringen för Covid-19 vaccinering redan inletts, trots att inget vaccin ännu finns på marknaden.

Karin Sellgren, projektledare för vaccinering och provtagning berättar att man funnit för gott att passa på redan nu att köpa in sprutor och kanyler eftersom det en rush på marknaden efter den typen av utrustning.

Hör Karin Sellgren om regionens vaccinplanering i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet