Hör smittskyddsläkare Hans Boman om den ökade coronaberedskapen i länet. Foto: Eva Harström SVT

Region Västernorrland överväger hembesök vid provtagning av coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har ingen i länet insjuknat av coronaviruset, men allt fler har testats den senaste veckan. Region Västernorrland överväger nu att börja med hembesök vid provtagning för att avlasta infektionskliniken.

Hela länet har sportlov och många är ute och reser. Regionen räknar med att senare i veckan kommer ett antal människor hem från riskområden, främst norra Italien, och då kan fler komma att behöva testas.

Ökat tryck för provtagning

– Det är klart att vi får räkna med att det kan bli ett ökat tryck då på personer med luftvägssymptom och feber, som har varit där och kontaktar vården, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Coronaviruset i Västernorrland

Hittills har uppåt 15 personer blivit testade i Västernorrland sedan slutet av januari.

– Sedan har det varit ströfall, men det har tilltagit sista veckan. Då har det varit flera som har testats, säger Hans Boman.

Arbetsgrupp förbereder vården

I regionen finns en arbetsgrupp med representanter från bland annat smittskydd, vårdhygien, infektionskliniken, laboratoriet, chefläkare och kommunikation. Deras uppgift är att förbereda vården för coronaviruset och de räknar med att fler kommer att behöva testas.

– Vi överväger att utöka möjligheterna att ta prov, så att man inte måste åka till infektionskliniken, säger Hans Boman.

En lösning kan vara att sjukvården gör hembesök.

– Personal kan komma att ta prov i hemmet på personer där det finns misstanke om smitta, säger Hans Boman.

Skyddsutrustad personal

Själva testet består av att prov tas med en pinne från näsa och svalg.

– Sedan brukar det vara ett blodprov som tas, fortsätter Hans Boman.

För personal som ska utföra testerna finns personlig skyddsutrustning, som visir för ögonen, andningsskydd, skyddrock och handskar. Frågan är om det finns tillräckligt med skyddsutrustning i regionen?

– Det är lite problem på marknaden, men vi bedömer att vi har möjlighet att skaffa den utrustning som behövs, säger Hans Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet