Foto: Fredrik Israelsson

Coronaviruset: Bara fyra vårdplatser i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Om det skulle uppstå fall av smittade av coronaviruset i Västernorrland finns två isoleringsrum att tillgå och bara en intensivvårdsplats men på sjukhuset anser man att ingen behöver oroa sig över beredskapen.

Om smittade med coronaviruset skulle upptäckas i Västernorrland kommer de att tas om hand på länssjukhuset i Sundsvall. Sjukhuset har en speciell avdelning med plats för maximalt fyra patienter, varav en intesivvårdsplats. Trots de få platserna anser sjukhusledningen att det inte finns anledning till oro.

– Vi har beredskap och utbildad personal, vi har vårdsalar och vi har teknisk utrustning, så ingen behöver oroa sig över att vi inte kan ta emot smittade, om det skulle inträffa, säger verksamhetschefen Petra Lindstedt.

Läget under kontroll

Även smittskyddsläkaren i Västernorrland tycker att man har läget under kontroll och menar att man kommer att kunna hantera situationen även om det blir ett större utbrott.

– Vi är så förberedda som man kan vara inför en sån här situation, säger Hans Boman som också konstaterar att man eventuellt kan öppna upp reservavdelningar på sjukhuset om behov skulle uppstå. Hans Boman menar att vårdsituationen i Västernorrland ligger steget före jämfört med de drabbade provinserna i Kina.

Förberedda

– Vi har fördelen av att vara förberedda, vi har vetat om det här i snart två månader. I Kina var väldigt många smittade när det upptäcktes, konstaterar han.

Hans Boman uppmanar alla som misstänker att de blivit smittade att inte söka upp sjukvården, utan att istället ta kontakt via telefon. Misstänkta fall kommer sedan att slussas in på sjukhuset via en speciell mottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.