Hör smittskyddsläkare Maria Tempé om varför det fortfarande är viktigt att testa sig för covid-19. Foto: SVT / TT

Regionen uppmanar fler att testa sig för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsenheten i länet uppmanar nu den som har förkylnings- eller influensaliknande symptom att ta prov för att bekräfta eller utesluta covid-19.

Orsaken till uppmaningen är att antalet personer som provtas för covid-19 och även andelen positiva provsvar sjunkit i Västernorrland.

– Det är viktigt att de som får symptom testar om de har en pågående infektion. Det ger oss en bättre bild av smittspridningen i vårt län och gör att vi kan sätta in insatser som minskar risken för lokala utbrott, säger Maria Tempé som är biträdande smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västernorrland
Maria Tempé smittskyddsläkare Region Västernorrland. Foto: Barbro Sellin /SVT

Povtagning minskar smittspridning

Hon säger att smittspridningen i länet minskat i sommaren, men att det är fortsatt viktigt med provtagning.

– Vid positivt provsvar har vi möjlighet att ge information om åtgärder och påbörja smittspårning för att begränsa smittspridningen, säger Maria Tempé.

SÅ GÖR DU OM DU VILL TA PROV PÅ covid-19

Personer med symtom kan beställa tid för provtagning på en vård- eller hälsocentral eller beställa ett självtest via 1177.se som ett friskt ombud hämtar ut och lämnar in på något av våra utlämningsställen i länet.

Vecka 32 utfördes drygt 1400 tester för covid-19 i Västernorrland och kapacitet finns för att testa fler med pågående symtom både på vård- och hälsocentraler samt via 1177.se

(källa: region Västernorrland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet